sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Dezvelirea bustului lui Nicolae Iorga la Sarandë, în Albania

Un bust al istoricului și politicianului român Nicolae Iorga realizat de sculptorii de origine aromână Zisa Mușa și Mario Mușa cu sprijinul Institutului Cultural Român, este dezvelit sâmbătă, la Sarandë, în Albania, în cadrul unui eveniment organizat de ICR prin Direcția Românii din Afara Granițelor.
Acest eveniment, care va începe la ora 12:00, este organizat în parteneriat cu Fundația 'Nicolae Iorga', din Sarandë, Ambasada României la Tirana, cu sprijinul Primăriei Orașului Sarandë.
La ceremonia ce va avea loc pe faleza "Hasan Tahsini" sunt invitați oficiali ai statului albanez și român, reprezentanți ai autorităților locale, precum și ai aromânilor (românilor) din regiune, personalități marcante ale vieții socio-politice și culturale a aromânilor (românilor) din cele două țări.
Manifestarea se va încheia cu un spectacol de muzică și dansuri populare aromâne, susținut de artiști aromâni (români) din România: Eliza Nirlu și orchestra sa, ansamblul folcloric "Dor" din Sarighiol de Deal, județul Tulcea (coordonator Dumitru Caimacan-Popescu), alături de coruri de copii, din Fier și Deviaka, Albania.
Cu același prilej, prin contribuția Asociației "Răsăritul românesc" din Chișinău (președinte Vlad Cubreacov), Poșta Moldovei a emis, prin Biroul său Marca Personalizată, în tiraj limitat, cinci mărci poștale personalizate și un efect poștal (plic) dedicate dezvelirii bustului marelui istoric Nicolae Iorga la Sarandë, Albania. Cele cinci mărci poștale personalizate—policrome, dantelate și adezive — redau, în chenar atribuit, următoarele imagini: bustul lui Nicolae Iorga, sigla Institutului Cultural Român și data inaugurării bustului (19.11.2016), clădirea Institutului Român ("Casa Iorga") de la Sarandë — fotografie din epocă, coperta exterioară și coperta interioară a lucrării lui Nicolae Iorga "Breve histoire de l'Albanie et du people albanais" (Scurtă istorie a Albaniei și a poporului albanez), publicată în 1919 la București; Casa Iorga de la Saranda — astăzi, o fotografie-portret a lui Nicolae Iorga (1871-1940). Manșeta policromă a coliței este intitulată "Arte plastice", având în partea dreaptă un desen al operei "Măiastra", a sculptorului Constantin Brâncuși.
Prelegerile lui Nicolae Iorga despre istoria Albaniei, care oferiseră delegației albaneze la Conferința de la Londra (1913) argumente pentru afirmarea drepturilor istorice ale poporului albanez, au fost publicate, în anul 1919, în cartea "Breve histoire de l'Albanie et du people albanais". Drept recompensă, Regele Ahmet Zogu i-a dăruit lui Iorga, în anul 1931, un teren pe malul mării, în Sarandë, lângă port. Nicolae Iorga a donat statului român terenul în anul 1934, iar aici s-a construit, între anii 1937 și 1938, clădirea Institutului Român din Albania sau "Casa Iorga", după planurile arhitectului Petre Antonescu. Institutul a devenit ulterior un important așezământ de cultură românească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu